Home
Χοληστερόλη PDF  | Print |  E-mail

Χοληστερίνη

Η χοληστερόλη είναι μια λευκή, κηρώδης ουσία που βρίσκεται ανάμεσα στα λιπίδια στο αίμα και σε όλα τα κύτταρα του σώματος μας. Η χοληστερόλη είναι απαραίτητη για τον σχηματισμό των κυτταρικών μεμβρανών, ορισμένων ορμονών και διαφόρων άλλων λειτουργιών. Το μεγαλύτερο μέρος της χοληστερόλης παράγεται από το συκώτι και το υπόλοιπο προέρχεται από τη διατροφή. Η υψηλή χοληστερόλη είναι κακή για την υγεία της καρδιάς, διότι μπορεί να προκαλέσει λιπαρές αποθέσεις στις αρτηρίες, στενεύοντάς τις, κάνοντας πιο δύσκολη την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα. Υπάρχουν δύο τύποι χοληστερόλης:

 

• LDL (“κακή”) χοληστερόλη
• HDL (“καλή”) χοληστερόλη

Η καλή χοληστερόλη ή υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (HDL) απομακρύνει τη χοληστερόλη από τις αρτηρίες προς το συκώτι. Η κακή χοληστερόλη ή χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (LDL) μεταφέρει τη χοληστερόλη από το συκώτι προς τους ιστούς.

 

Η Χοληστερόλη του κατσικίσιου γάλατος είναι πιο εξελιγμένη από αυτή του αγελαδινού, με αποτέλεσμα να είναι άμεσα απορροφήσιμη από τον εγκέφαλο και το σώμα. Η περιεκτικότητα σε χοληστερόλη είναι από 10 ως 15 mgram ανα 100 γραμμάρια (ανάλογα με το ποσοστό των λιπαρών).

 

Η χοληστερόλη είναι απαραίτητη για την υγεία των νεύρων στον εγκέφαλο, ειδικά οι θήκες μυελίνης με «λευκή ουσία» από τα νεύρα αυτά. Γιαυτό είναι καλό  να υπάρχει χοληστερόλη στην καθημερινή πρόσληψη τροφών σας.

Η Νιασίνη, μια Β βιταμίνη, έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό για την αύξηση της υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (HDL), της " καλής" χοληστερόλης. Η HDL χοληστερόλη βοηθά στην απομάκρυνση τηςι χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL), της «κακής» χοληστερόλης, στην κυκλοφορία του αίματός σας. Το κατσικίσιο γάλα περιέχει ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΝΙΑΣΙΝΗ από οποιοδήποτε άλλο γάλα!